Kinderen en Corona

Voor veel kinderen is deze coronatijd spannend, teleurstellend, maar ook rustig……… Spannend, omdat we allemaal wel onrust voelen, want er zijn veel dingen zo anders. Er zijn veel nieuwe regels.

Teleurstellend, omdat we veel niet meer mogen, zoals sport, clubjes en vooral: “naar school”! Als ouder wil je vooral dat je kind ontspannen naar school kan. Hetzij om te leren, of gewoon spelen. Vooral voor het jonge kind is dit laatste heel belangrijk, want van samen spelen kun je zoveel leren! Natuurlijk is het goed als school huiswerk, en voor kleuters opdrachtjes meegeeft.

Met name voor het Hoogsensitieve kind is deze tijd juist ook een stuk rustiger. Geen prikkels van school geeft rust waardoor alles beter te overzien is. Van ouders met een HSP kind hoor ik regelmatig dat hun kind het juist nu goed doet.

Maar toch…. we willen allemaal dat kinderen gewoon naar school gaan. Als ouder wil je gewoon ouder zijn en geen juf of meester. Dat mag je kind ook weten. Probeer dit uit te leggen. tegelijkertijd wil je je kind ook goed begeleiden. Wat niet lukt, lukt niet. Blijf ontspannen. Laat kinderen het ook zelf uitvogelen. Dat vinden ze ook heel interessant! En als ouder heb je ook even je handen vrij. Blijf zelf positief, en praat niet negatief over de hele situatie waar je kind bij is. Kinderen kunnen haarfijn aanvoelen hoe jouw stemming is. Als alles anders gaat schakel dan over op: loslaten en bijstellen. Er komt altijd weer een nieuwe dag met nieuwe kansen. Wissel de dag regelmatig af met pauze, en ook samen spelletjes doen! Laat je kind tekenen. Zet bijvoorbeeld standaard tekenmateriaal op tafel.

We weten niet wanneer dit alles voorbij is, maar er is altijd Licht aan de horizon! We houden moed om het vol te blijven houden. Ook kinderen laten ons zien dat ze bijzonder veerkrachtig kunnen zijn!